Sunday, 29 May 2011

Motivasi + music = menangis

Ak ada mendengar ceramah dari seorang ustaz. Kuliah maghrib d masjid al-hasanah. Ustaz tersebut bercakap tentang banyak perkara. Isu solat, isu parents yang kejutkan anak, dan banyak lagi. Tapi, Dalam banyak-banyak perkara yang disampaikan, satu sahaja isu yang menarik minat ku. Iaitu isu berkaitan penggunaan music Dalam ceramah motivasi yang bertujuan untuk melelehkan air mata pendengar yang berada Dalam kelompok manusia yang lain. Mesti kalian pun Pernah alami situasi ni. Menurut ustaz berkenaan, hal demikian adalah salah dan tidak sesuai dengan cara islam.
Jika kita ingin mengikut cara yang disarankan oleh islam ialah, beredar di suatu tempat secara bersendirian dan di saat itu lah kita digalakkan menangis menyesali dan mengesali kesalahan kita kepada Allah taala.
Program halaqah d tv9 sebenarnya bukan cara yang betul untuk menginsafkan dan menyedarkan orang lain.
Jadi, ambil lah masa untuk berfikir dan buat penilaian. Yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk datang dari Allah tetapi disandarkan kepada hambanya.

posted from Bloggeroid

Jubah.

Jubah?? Kenapa jubah? Kenapa Tak baju melayu? Ha! Ini Kerana...... Malam ni aku pakai jubah.
"itu pun nak kecoh?".
Bukan kecoh atau batak. Tp aku rasa seronok. Sebab, td time tunggu haris di atm machine, rmai students yang sebaya aku,bagi salam pada aku. Orng lain Tak nk pula bagi salam. Mungkin mereka ingat aku senior. Tak pun respect. Konklusi Di sini, pemakaian jubah tu memang akan mengubah perspektif orng lain terhadap kita. Kepada yang x suka atau malu nk pakai jubah, atau pun yang memperlekehkan pemakaian jubah ini fikir-fikirkanlah. Renung-renungkan dan selamat beramal.

posted from Bloggeroid

Kolej Matrikulasi Pulau Pinang

23/5/2011
»Pagi,Pendaftaran. Ad 2079 -students yg register. (matrik yg paling ramai masuk)
»Petang,kemas bilik

24/5/2011
»Perhimpunan pagi.
»Taklimat disiplin.
»Pembahagian kelas. Ak dapat kelas F1P1 (modul 2)
#Fesi mebakar, kami dibakar, kulit ku terbakar.
LDK? Zzzzzzz

25/5/2011
»Buat bendera kelas
»Ujian kerjaya yang tak masuk akal
»Selami situasi dan budaya kolej
»Raptai penutup minggu pengenalan
»Solat d dataran. # hujan
»Duduk Dalam dewan buang masa

26/5/2011
»Majlis penutup minggu pengenalan (ni je yang best)
»insuran diri. (ni la LDK yg memaksa Ak untuk cakap banyak)
»edit portal.
»senaman aerobic. + ayumi + faizal tahir + bosan
»baca yassin dan solat d dataran. # hujan sedikit. Tp x kesah sbb Boleh balik hostel awal.

27/5/2011
»penyerahan surat aku janji.
»solat jumaat d surau KMPP
»borak-borak dengan lecture. (dapat soalan untuk kelas tutor)
»borak-borak bersama Fesi
»dengan alumni bg tazkirah lps solat maghrib d dataran. (aktiviti yg Ke-2 best)
»malam akhir dengan mentor. (aktiviti yg x berapa stress)


tu saja aktiviti sepanjang minggu pengenalan

==> Utk warga KMPP;
Kalian masih tidak tahu tentang diriku, aku memang muka blurr, muka x ada perasaan. Nak tengok aku gelak ikhlas pun memang Susah. Sepanjang orientasi ni memang Ak x banyak ketawa. Sbb rmai sangat yang buat lawak yang Ak x faham. TAHA!
~~~~~~~~~~~~~~



Terima kasih kerana membaca!

H.A.N.D!

posted from Bloggeroid

Saturday, 21 May 2011

Tawaran

Salam sejahtera!
Kali ni aku nak cerita tentang tawaran yang ak dapat tahun ni. Seperti juga kawan-kawan ku yang lain, ak telah ditawarkan untuk menyambung pelajaran di IPTA. Berikut adalah tawaran yang telah aku terima:
1-Universiti lslam Antarabangsa (asasi-kejuruteraan dan sins komputer)
2-Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (program 1tahun-sains fizikal)
3-Malaysian Institute of Aviation Technology (diploma-aircraft maintenance)
4-KPLSPM (ijazah-Sekolah rendah)

itu saja yang aku dapat. Yang lain IPTS. Walaupun tak sehebat dan segempak kawan-kawan aku yang dapat study abroad, tapi aku bersyukur je.

Dalam banyak-banyak tawaran tu, ak telah memilih untuk menyambung pelajaran ke matrik pineng, KMPP. Last minute baru ak decide.
Aku target Di matrik ni nak pulun habis-habisan. Ak nak dapatkan 4flat untuk semua exam. Lepastu nak mintak study d oversea. Aminnn! !
#pembaca yang dihormati pun doakanlah kejayaan ku.

>> cukup setakat ini. Penat tangan nak menekan skrin phone aku ni.

Terima kasih kerana membaca!

posted from Bloggeroid

Friday, 6 May 2011

intro+d+action

1993            
20September aku mula melihat dunia

1993-1998  
hidup ku disekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

1998-1999 
 mula mendapat pendidikan formal di Tadika (lupa nama tadika) 

2000-2011  
memulakan kehidupan baru di Section 4 Bandar Baru Bangi

2000-2001  
pendidikan formal, Darjah 1&2 di Sekolah Rendah Agama Integrasi Sri Kamil.                           (private school yang tak popular)

2002-2002  
pendidikan formal, Darjah 3 di Sekolah Rendah Agama Integrasi Darul                                         Taufiqah. (juga merupakan private school yang tak poplar)

2003-2005  
pendidikan formal, Darjah 4&5&6 di Sekolah Rendah Agama Integrasi Bandar                            Baru Bangi.(sekolah naungan JAIS suatu ketika dahulu)

2006-2006  
pendidikan formal, Tingkatan1 -1minggu- menumpang di Sekolah Menengah                              Kebangsaan Jalan Reko

2006-2008  
pendidikan formal, Tingkatan1&2&3 di Sekolah Agama Menengah Bandar Baru                          Salak Tinggi Sepang. (sekolah agama bantuan kerajaan, SABK)

2009-2009  
pendidikan formal, Tingkatan4 -2minggu- di Maktab Tentera Diraja [434358]                            (naungan kementerian pertahanan malaysia)

2009-2010  
pendidikan formal, tingkatan4&5 di Sekolah Menengah Sains Sultan Iskandar                             Mersing Johor (Sekolah Berasrama Penuh)

2011-2011  
pendidikan formal, Pre Diploma di Universiti Tun Hussien Onn Malaysia.(IPTA)


p/s dah macam data rasmi kerajaan je =,="